Feb 18 2011

Geen berg!

Al dat natuurgeweld hier, het is echt niet normaal meer! En ik ben echt niet de enige die dat denkt. Overal zie je hussies mensen met kleine camera’s, iets grotere, telefooncamera’s, Nikon’s, Canon’s, super telelenzen, 2 camera’s om de nek, mensen die flitsen als de zee fotograferen, van alles dus!
En dan denk je wel eens als fotograaf zijnde ‘wat de F***!’ Dat zullen ze ook zeker van mij denken. En waarom verkopen ze nog ansichtkaarten denk je dan…  Of andersom waarom maken mensen nog foto’s van dit geweldige land als je zo’n beetje alles wat hier is al als foto kan kopen?
Omdat iedereen natuurlijk zijn eigen foto’s wil laten zien, in een boek wil plakken met vrouw of man op voorgrond bij een mooie berg, meer, geiser, monument of rivier.
Ik doe dat ook, behalve het geposeer, en het is ook logisch dat dat gebeurt. Het is iets wat je niet kan laten.
Maar als fotograaf zijnde wil je meer, anders, eigen visie en geen ansichtkaarten maken. Daarom hieronder een paar foto’s die ik maak met de toeristenbril af  en de sfeerbril op. En ik merk dat ik dit steeds vaker doe hier, buiten de verplichte foto’s om.

Want laten we wel wezen, die ansichtkaartenfoto’s moeten ook gemaakt worden, anders wordt het wel een beetje een raar vakantiealbum.


Apr 22 2010

Links – Rechts (en boven – beneden?)

Ik heb me altijd al afgevraagd hoe het nou zit qua compositie en hoe je iemand daardoor een foto in kan leiden. Op zich vrij duidelijk: Je neemt een foto, zorgt ervoor dat er iets van een lijn is die vanuit linksonder of linksboven (niet per se) naar het onderwerp leidt. Zodat je de foto ‘ingezogen’ wordt. Dat is het idee. In simpele vorm, want er zijn meerdere, subtielere technieken hiervoor. Maar dit is de basis.
En de basis komt voort uit het feit dat wij van links naar rechts lezen en dus gewend zijn om van links naar rechts te kijken.
Maar is dat wel zo? Ja, natuurlijk is het zo dat we van links naar rechts lezen, maar kijken we ook altijd naar een afbeelding van links naar rechts? Of ligt het aan de afbeelding? Ik weet het eigenlijk niet. En ik weet het niet, omdat ik dit soort dingen niet kan bepalen zolang ik niet ook van rechts naar links kan lezen. En als ik dat wel zou kunnen moet er dan voor mij een lijn vanuit het midden komen (omdat ik dan beiden kan, zodat ik niet in de war raak)? Kijken Arabische of Japanse mensen (leesrichting: rechts – links) anders naar foto’s dan Westerlingen? Maken Arabische fotografen dan dus andere foto’s als ze deze compositievorm volgen? Oftewel, zou een ideale westerse compositie prut, bagger en troep zijn voor Arabieren? En andersom ook? En wat dan met Chinezen? Die lezen van boven naar beneden. Is voor hun de portretstand stiekem de landschapsstand? Nee, nee, da’s onzin…
Het blijft een interessante vraag. Maar misschien beantwoordt het Chinese vergelijk wel meteen de vraag. Een foto is een foto en je kijkt ernaar en het is mooi of niet. Het klopt of niet. Je leest een foto wel, maar als je ‘m andersom leest staat er nog steeds hetzelfde, voor iedereen in de wereld.

Nikon D200
A-stand
A: f/5.6
S: 1/1250 sec
18-200 f/3.5-5.6 @ 24 mm (=36 mm)
iso 125

En toch is het interessant dat ik de 1e foto beter vind! Het blijft dan toch raar hoe dit werkt. Misschien moet ik een lange tijd in Japan (of ergens in het Midden-Oosten) verblijven om de 2e beter te vinden. Ben benieuwd wat voor foto’s ik zou (moeten) maken als ik in China word gedwongen staatsfotografie te bedrijven :-)


Apr 11 2010

The Mosquito coast (2)

Zoals in het vorige blog-item al aangegeven: Een zonsondergang zonder wolken kan ook wel heel mooi, sfeervol zijn. Persoonlijk vind ik al die gele, oranje en rode kleuren mooi om te zien, alleen fotografisch raak ik snel m’n interesse in dat soort foto’s kwijt. Waarom? Het zegt niet zoveel. Voor jezelf wel (oooh, wat was het toch mooi daar!), maar ja, dat is het dan wel. Waarom post ik dan zo’n item? Nou, om te laten zien wat er nodig is om een mooie, sfeervolle zonsondergang te fotograferen.
Maar ik wil ook laten zien dat een zonsondergang die relatief ‘saai’ is erg mooie plaatjes kan opleveren. Juist door het gebrek aan kleuren. Je beeld wordt meer sereen en dat is een mooi streven in de fotografie. Het verschil met de ‘saaie’ foto in voorgaand blog-item is dat deze sfeer heeft. Qua compositie is ie ook een stuk beter. En dat is toch een stuk belangrijker dan alle kleuren, hoe mooi ze ook kunnen zijn, die een zonsondergang kan leveren. Want sfeer creëer je zelf, door locatie, compositie, licht, belichting en standpunt. Of er nou wel zon en/of wolken zijn of niet.

Nikon D200
A-stand
A: f/5.6
S: 1/80 sec
17-55 f/2.8 @ 28 mm (=42 mm)
iso 100


Apr 8 2010

De Toerist (2)

Toeristen, het blijft een raar volk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me af en toe ook wel een beetje schaam als ik met m’n camera op de borst door een stad loop waar ik op dat moment op vakantie ben. ‘Hey, een toerist!’ hoor je ze denken. Misschien komt het door de grootte van de camera (ben tenslotte een professionele fotograaf en dus is mijn camera over het algemeen net wat groter dan de gemiddelde camera die de gemiddelde toerist om heeft), of misschien wel doordat ik niet als toerist fotografeer, maar als fotograaf en daardoor niet als fotograferende toerist gezien wil worden.
Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom. Ik maak ook zeker wel toeristische kiekjes, natuurlijk wel! En ik pretendeer ook zeker niet dat ik de fotograferende toeristen wel even zal overtreffen met mijn foto’s. Maar wat wel waarschijnlijk is, is dat ik anders kijk naar de dingen die ik wil fotograferen. Ik laat bijvoorbeeld m’n partner wel eens stoppen, omdat ze anders m’n beeld in loopt. Of ik loop snel vooruit zodat ik dat niet hoef te zeggen :-)

Of ik ga gewoon heel ergens anders staan. Zo ook bij onderstaande foto. Leuk voor mensen om met een wacht van een paleis op de foto te gaan. Leuk voor de mensen, maar niet voor de wacht lijkt mij. Die moeten toch wel redelijk ziek worden van al die fotograferende toeristen, elke dag weer. En daarom maak ik de foto zo:

Stom voor het vakantiealbum, maar ach, dan maar een extra foto erin van je partner die de barbecue per ongeluk in lichterlaaie zet!

De L-compositie, een vormgevingsstijl, werkt hier goed. Hier is het natuurlijk een verticaal gespiegelde L. Door de kijkrichting van de wacht heb je ruimte nodig aan de linkerkant van de foto. En die is er.