May 12 2010

Reportage fotografie

Dilemma.
Als je een reportage maakt, mag je dan je foto’s bewerken? En zo ja, hoe ver mag je daarin gaan?

Moeilijk vraagstuk. Of misschien ook niet. Voor mij is het vrij helder: Maak je een reportage en moet dat de werkelijkheid weergeven, omdat je het als nieuwsitem aanbiedt, dan NEEN. Niet bewerken. Ach, misschien een beetje contrast toevoegen, kan geen kwaad, verandert de werkelijkheid niet. Is niet erg toch? Tijdens het ontwikkel- en afdruktijdperk deed men dat ook, contrasten beheersen. Maar hier ga je al…
Wanneer ga je wel te ver? Ik heb in een ander blogitem al een keer het voorbeeld van extra rook tijdens het bombardement van Libanon aangekaart. Dat is NOT DONE. En terecht. Met een vliegtuigcrash ga je ook geen extra slachtoffers toevoegen of een vleugel eraf photoshoppen, omdat dat meer dramatiek oplevert.
Maar als je iets wilt verduidelijken zonder dat je het puur als nieuws brengt dan zie ik er geen problemen in. Vandaar dat ik onderstaande foto even lekker onder handen heb genomen! Waarom? Omdat de foto daardoor meer hetgene wat ik wil laten zien onder de aandacht brengt. En aangezien ik dit niet voor een krant, nieuws website of iets anders ‘officieels’ heb gemaakt kan ik lekker m’n eigen gang gaan. En laten we wel wezen, echt onnatuurlijk is het niet geworden. Maar het laat wel precies zien wat ik wil uitstralen en zeggen met de foto. Gelukkig dat ik zelf de redacteur ben van dit blog en mezelf dus niet op de vingers hoef te tikken.

Bah!

Nikon D200
A-stand
A: f/5
S: 1/80 sec
18-200 f/3.5-5.6 @ 46 mm (=69 mm)
iso 320